Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bratři McCartneyové a Bob Geldof, velká trojka a Švandovo divadlo

Jedním z charakteristických rysů pravidelné měsíční talk show Scénické rozhovory jsou překvapení, kterými se snažíme zpříjemnit večer nic netušícím hostům a publiku. Několikrát se nám to podařilo do té míry, že hosté pak o tom mluvili ještě několik dalších dnů. To byl případ i této video nahrávky.

Sir Bob Geldofzdroj: Wikipedie

Hostem Scénických rozhovorů byl fotograf Mike McCartney, bratr slavnějšího Paula. Věděli jsme, že Mike se kamarádí s Bobem Geldofem, kterého si většina lidí středního věku bude pamatovat hlavně jako organizátora charitativních koncertů Live Aid, Live Earth, Live 8 nebo jako hlavní postavu hudebního filmového dramatu The Wall od Pink Floyd. Dnes patří Geldof spolu s Bonem z U2 k hlavním osobnostem, které se angažují ve prospěch sociálně slabých ve státech tzv. třetího světa.

Tři měsíce před termínem rozhovoru s Mikem McCartneym jsem poslal do agentury Boba Geldofa e-mail s žádostí, zda by nám natočil na kameru krátký pozdrav a z plátna položil Mikeovi jednu otázku. Předpokládali jsme, že pokud to vyjde, s čímž jsme ovšem moc nepočítali, natočí Bob Geldof projev na malou kazetu a agentura nám ji pak zašle poštou. Po měsíci ovšem přišla tato odpověď: "Pan Geldof vás bude očekávat ve své kanceláři 5. září v Chelsea v Londýně."

A tak se stalo. 5. září jsme už stáli na značce přesně v deset dopoledne. Toho dne stávkovali zaměstnanci metra, a tak jsme přes půl Londýna museli autobusem, a tím pádem raději s předstihem. My to stihli, Geldofa zdržela silniční zácpa. O pouhých patnáct minut, takže vlastně načas. Když konečně přijel, v růžovém tričku a se slunečními brýlemi na očích, zeptal se, tak jak to chcete? Znovu jsem mu převyprávěl svou představu. Pak se zeptal, kam si má sednout, ať si ho našteluju podle potřeby. Když už seděl a já zapnul kameru, na poprvé vystřihnul desetiminutový monolog, v němž shrnul, v čem a proč byli oba bratři McCartneyové tak důležití pro světovou popkulturu, v čem byli Beatles důležití pro mladou generaci, která zasáhla i Geldofovy souputníky, a co je posláním umělce. Z čisté vody, najednou. A brilantně. Tak jsem stál dva metry od osobnosti, kterou brítská královna pasovala před pár lety na Sira, a natáčel z ruky na levnou kameru home video pro Mika.

Když jsme video o měsíc později pustili nic netušícímu Mikovi během našeho rozhovoru, byl překvapen, nebo přesněji: nadšen, omámen a uhranut. Hned po skončení rozhovoru nás o dvd požádal a že to musí po návratu domů pustit Paulovi, že se na to mrknou v Liverpoolu spolu a že mu to jistě udělá taky radost.

A tak nyní, velmi exkluzivně, zveřejňuji video s Bobem Geldofem, které tolik nadchlo Mika a které možná viděl i jeho bratr Paul McCartney.

Mimochodem, Paula jsme oslovili také.  Přes jeho mluvčího Stewarta. Paul navrhoval pozdrav natočit po svém příletu z New Yorku. Jenomže to už bylo pozdě. O jeden týden jsme se minuli. Tak snad příště.

Autor: David Hrbek | čtvrtek 25.10.2012 17:00 | karma článku: 14,53 | přečteno: 1505x
  • Další články autora

David Hrbek

Vražda v domě

Patnáct let poté, co jsem zažil pranu, tedy kundalini, což je slovo, kterému se snažím všemi silami vyhýbat, protože ho nejsem schopen vyslovit s vážnou tváří, seděl jsem poprvé proti Terezii.

1.4.2019 v 10:56 | Karma: 7,23 | Přečteno: 354x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Hovory s matkou 2

Tak jestli chceš něco vědět, vyhrkla na mě šestasedmdesátiletá maminka, když jsem jí zvedl telefon, ještě nejste sirotci.

19.2.2019 v 17:00 | Karma: 15,18 | Přečteno: 409x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

"Se slovem duchovní je problém." Rozhovor s profesorem M. C. Putnou

Každý rozhovor s profesorem Martinem C. Putnou je zážitek. Nejenže je člověk téměř vždy konfrontován s jeho překvapivým úhlem pohledu na témata, o kterých přemýšlí, ale pokaždé je umí strhujícím způsobem podat. Tato část rozhovoru ze Švandova divadla se týkala básníků Martina Jirouse a Bohuslava Reynka, významu slova duchovní, ale řeč přišla také na to, co o nás vypovídá česká národní hymna a jak se pozná vlastenec a idiotský nacionalista.

18.11.2014 v 15:21 | Karma: 14,09 | Přečteno: 2408x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Cyril Höschl o schizofrenii, strachu a mnohém jiném (video)

Pozvat si profesora Cyrila Höschla na rozhovor je výhra pro každého tazatele. U něj platí dvojnásob, že i na blbou otázku umí odpovědět chytře a navíc s vtipem. Začátkem března byl hostem Scénických rozhovorů ve Švandově divadle a diváci, kteří se po skončení večera brouzdali k šatnám, si hojně citovali věty, které v průběhu devadesáti minut od hosta slyšeli.

17.3.2014 v 9:15 | Karma: 20,02 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Společnost

David Hrbek

S Tomášem Halíkem o Václavu Havlovi a papeži Františkovi (video)

Dalším hostem Scénických rozhovorů byl profesor Tomáš Halík. Právě v jeho případě je mi líto, že prostředí internetu není příliš přátelské k delším obrazovým záznamům, nejraději bych zde totiž rozhovor uveřejnil celý. Zvolil jsem tedy kompromis: dva sestřihy, které spojují tato stěžejní témata: osobnost Václava Havla, historicky první návštěvu papeže Československa, na níž měl Tomáš Halík velký podíl, a konečně společenskou roli nejvyšší hlavy katolické církve – papeže Františka.

31.1.2014 v 16:45 | Karma: 15,92 | Přečteno: 1900x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2606x
Můžete také navštívit
Blog Davida Hrbka nebo stránky www.davidhrbek.cz

Seznam rubrik